Forum platformy nc+ :: forum HD

Wróć   Forum platformy nc+ :: forum HD > nc+ > Archiwum > Archiwum n > n sprzęt i n usługi

n sprzęt i n usługi Archiwum

 
 
Narzędzia wątku
  #1  
Stary 2009-04-08, 15:55
Dronka jest offline
junior
Rejestracja: 04 2009
Postów: 4
Dronka is an unknown quantity at this point
Domyślnie Proszę o pomoc.(zwarcie LNB)

Witam serdecznie. Piszę ponieważ nie mam zielonego pojęcia co się mogło stać (może też dlatego że w ogóle się na tym nie znam).
MOja sytuacja wygląda następująco: znajomy podłączył mi wszystko, jednak nie miał końcówek do kabla z anteny i pokleil to taśmą klejącą. Odbiór był nawet okej, dopóki pewnego dnia moja kotka nie usiadła sobie z tyłu telewizora. Prawdowpodobnie ta krucha kontrukcja z taśmy klejącej tego nie wytrzymała i skończył się odbiór obrazu;/ kupiłam końcówki, zostały one wkręcone, ale sygnału jak już nie było tak dalej nie ma... Nie mam pojęcia co robić, a i nie mam do kogo się zwrócić z prośbą o pomoc.
Cały czas wydaje mi się ze problem tkwi w kablach, ale próbowałam juz je mocować na wszystkie sposoby...
  #2  
Stary 2009-04-08, 16:03
Tristan
Guest
Postów: n/a
Domyślnie

Bardzo proszę zrestartować dekoder.

Najpierw przez odłączenie go od prądu na kilkanaście sekund i ponowne uruchomienie.

Jeżeli nie przysienie to rezultatu, proszę wykonać reset fabryczny:

najpierw wykręcić oba kable antenowe, następnie na przednim panelu boxa wcisnąć jednocześnie klawisze:

epg + res + strzałka w prawo

Klawisze należy puścić dopiero, gdy na wyświetlaczu pojawi się napis TEST.

Po ponownym uruchomieniu się recordera należy ponownie wpiąć kable antenowe.

Jeżeli po wykonaniu tych czynności nadal będzie wyświetlać się informacja o zwarciu LNB, należy udać się do autoryzowanego punktu sprzedaży celem sprawdzenia sprzętu.

Mogło bowiem dojść do uszkodzenia gniazda antenowego - w takim wypadku zalecana będzie wymiana.

Jeżeli problem dot. boxa hdtv (jeden kabel antenowy), reset fabryczny wykonujemy przy użyciu klawiszy:

menu +res + strzałka w prawo

Ostatnio edytowane przez Tristan : 2009-04-08 - 16:05
  #3  
Stary 2009-04-08, 16:34
Dronka jest offline
junior
Rejestracja: 04 2009
Postów: 4
Dronka is an unknown quantity at this point
Domyślnie re

Tak! Udało się! Dziękuję!! Ale znów mam inny problem... prawie nie słychać dzwięku. Mam na maxa ustawione w telewizorze i na dekoderze i słychać tylko cichutkie dźwięki... co może być tego powodem ?
  #4  
Stary 2009-04-08, 16:37
Tristan
Guest
Postów: n/a
Domyślnie

Jakim kablem box jest podłączony do telewizora?
  #5  
Stary 2009-04-08, 16:38
Awatar WoofeR
WoofeR jest offline
Senior
Rejestracja: 12 2008
Miasto: Warszawa
Postów: 987
WoofeR has a reputation beyond reputeWoofeR has a reputation beyond reputeWoofeR has a reputation beyond reputeWoofeR has a reputation beyond reputeWoofeR has a reputation beyond reputeWoofeR has a reputation beyond reputeWoofeR has a reputation beyond reputeWoofeR has a reputation beyond reputeWoofeR has a reputation beyond reputeWoofeR has a reputation beyond reputeWoofeR has a reputation beyond repute
Exclamation

Cytat:
napisał(a) Dronka Zobacz post
Cały czas wydaje mi się ze problem tkwi w kablach, ale próbowałam juz je mocować na wszystkie sposoby...
Może warto udać się do serwisu RTV celem profesjonalnego zarobienia końcówek kabla?

Sprawdź czy oplot kabla nie zwiera się z rdzeniem. W moim przypadku, przy pierwszym nakręceniu złącza kabla również pojawił się błąd "Zwarcie LNB", po sprawdzeniu wtyczki problemem okazała się jedna żyłka oplotu dotykająca rdzenia. Po jej usunięciu problem zniknął, a siła sygnału wynosi ~85%.


Edit: Za wolno pisałem post
  #6  
Stary 2009-04-08, 16:56
Dronka jest offline
junior
Rejestracja: 04 2009
Postów: 4
Dronka is an unknown quantity at this point
Domyślnie

To jest takei zwykłe złaczę, na dwie końcówki, bo telewizor jest dość stary.
  #7  
Stary 2009-04-08, 16:57
Tristan
Guest
Postów: n/a
Domyślnie

Proszę w takim razie docisnąć końcówki kabla do gniadz w TV oraz sprawdzić jaka rozdzielczość jest obecnie wybrana w boxie.

Przy podłączeniu S-video zalecamy SD2
  #8  
Stary 2009-04-08, 17:01
Dronka jest offline
junior
Rejestracja: 04 2009
Postów: 4
Dronka is an unknown quantity at this point
Domyślnie

Ooo problem już rozwiązałam BYły tam cztery końcówki, dwa wejścia.. trzeba było po prostu znaleźć odpowiednią kombinację.

Dziękuję!!

Nie ma to jak dogadać się z kobietą... (choć widocznie i to jest możliwe Jeszcze raz dzięki wielkie.

Ostatnio edytowane przez Dronka : 2009-04-08 - 17:03
  #9  
Stary 2011-12-28, 17:11
Gabus25@op.pl jest offline
junior
Rejestracja: 12 2011
Postów: 2
Gabus25@op.pl is an unknown quantity at this point
Domyślnie

dzien dobry mam pytanie czy bedzie dobry sygnal jezeli jakosc anteny bedzie ynosic 40 %?
  #10  
Stary 2011-12-28, 17:34
ANKO jest offline
junior
Rejestracja: 09 2011
Postów: 46
ANKO is an unknown quantity at this point
Domyślnie

Zbyt mała jakość może sie obraz zacinać , jaki masz dekoder ???
 

Narzędzia wątku

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Włączony
EmotikonkiWłączony
[IMG] kod jest Włączony
Kod HTML jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:13.


Powered by vBulletin. Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
X ZAMKNIJ

Serwis ncplus.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies), czyli małych plików umieszczanych na komputerze użytkownika, podczas przeglądania stron www. Ciasteczka używane są do zapisywania informacji w celach reklamowych oraz funkcjonalnych (zapamiętywane są niektóre akcje użytkowników, jak np. zamknięcie okienka promocji wewnętrznej) - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. WIĘCEJ>