Forum platformy nc+ :: forum HD

Wróć   Forum platformy nc+ :: forum HD > nc+ > Archiwum > Archiwum n > n sprzęt i n usługi

n sprzęt i n usługi Archiwum

 
 
Narzędzia wątku
  #1  
Stary 2010-05-31, 17:09
Awatar seba1b
seba1b jest offline
Senior
Rejestracja: 12 2009
Miasto: Górno ok. Kielc
Postów: 589
seba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond repute
Domyślnie Nbox do Liveboxa

mam takie pytanie: Jakim kablem ethernet połączyć dekoder do liveboxa czy ma to być kabel typu prosty czy krosowany???

chciałem to połączyć w ten sposób: z gniazdka do liveboxa zwykłym telefonicznym potem z liveboxa wychodzą 2 gniazda ethernet:
1 zarezerwowane jest dla telewizora
2 dla komputera

i chciałem podpiąć pod to co do komputera idzie takie urządzenie "5 PORT SWITCH" i z niego wypuścić jeden kabel ethernet do komputera a 2 kabel ethernet do dekodera
i tu właśnie nie wiem jaki to typ kabla ethernet powinien być....

dobrze to przemyślałem czy coś pominąłem ???

Prosze o jak najszybszą pomoc
z góry dzięki
  #2  
Stary 2010-05-31, 19:05
Awatar Jarosław K.
Jarosław K. jest offline
Senior
Rejestracja: 11 2006
Postów: 15 329
Jarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond repute
Domyślnie

Możesz tak zrobić, kabel powinien być prosty (chociaż dzisiaj dla większości urządzeń nie robi to różnicy).

Jednak jeżeli nie korzystasz z usługi tv od tp to możesz przełączyć w ustawieniach liveboksa przeznaczenie gniazda zarezerwowanego dla telewizora i nie będziesz potrzebował nawet switcha.
__________________
UKRAINE TODAY POZYCJA 310

TYLKO W NC+ POZYCJE TVN PLAYER PO KILKU DNIACH

PRECZ Z BLOKADĄ NAGRYWANIA DWÓCH PROGRAMÓW NARAZ
  #3  
Stary 2010-06-01, 17:00
Awatar seba1b
seba1b jest offline
Senior
Rejestracja: 12 2009
Miasto: Górno ok. Kielc
Postów: 589
seba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond repute
Domyślnie

Właśnie korzystam w TV a raczej moja siostra w pokoju obok i dla tego tak kombinuje bo inaczej to sprawa byla by prosta jedno gniazdo dla TV a 2 dla kompa

ale na pewno kabel "prosty" a nie krosowy???? bo kutwa zamówiłem sobie 2 sztuki krosowego
  #4  
Stary 2010-06-01, 17:03
The_Q jest offline
Senior
Rejestracja: 10 2009
Miasto: z grodem
The_Q has a reputation beyond reputeThe_Q has a reputation beyond reputeThe_Q has a reputation beyond reputeThe_Q has a reputation beyond reputeThe_Q has a reputation beyond reputeThe_Q has a reputation beyond reputeThe_Q has a reputation beyond reputeThe_Q has a reputation beyond reputeThe_Q has a reputation beyond reputeThe_Q has a reputation beyond reputeThe_Q has a reputation beyond repute
Domyślnie

Cytat:
napisał(a) seba1b Zobacz post

ale na pewno kabel "prosty" a nie krosowy???? bo kutwa zamówiłem sobie 2 sztuki krosowego
Na pewno kabel prosty.
__________________
Telewizor: Super Turbo Hi Vision Triple Power.
Dekoder: Ultra Hi Tech STB.
Kabel: 300m, Turbo HDMI.
  #5  
Stary 2010-06-02, 17:43
Awatar seba1b
seba1b jest offline
Senior
Rejestracja: 12 2009
Miasto: Górno ok. Kielc
Postów: 589
seba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond repute
Domyślnie

zobaczcie

podłączyłem kablem ethernet modem livebox z (nie wiem jak to sie nazywa urządzenie co rozdziela sygnał na 9portów ethernet) z tego urządzenia z portu 2 kablem ethernet podłączyłem komputer i internet jak widać mi działa a z portu 3 kablem ethernet dekoder nbox i nie chce mi odczytać sieci w dekoderze.....

może mi ktoś pomóc jak to skonfigurować bo męcze sie i nic nie moge wymyślić
  #6  
Stary 2010-06-02, 20:52
Awatar seba1b
seba1b jest offline
Senior
Rejestracja: 12 2009
Miasto: Górno ok. Kielc
Postów: 589
seba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond repute
Domyślnie

Teraz spróbowałem z routerem adsl D Link dsl 502T

więc tak

do komputera internet dałem kablem ethernet z livebox z TP

a do dekodera dałem kablem ethernet do routera
router podłączyłem kablem usb z komputerem i zainstalowałem go

potem utworzyłem połączenie sieciowe

i są teraz 2 połączenia
1 to od Neostrady a 2 to to od tego routera

parametry Livebox:
IP 192.168.1.11
Maska Podsieci 255.255.255.000
Bramka domyślna 192.168.1.1
Serwer DNS 192.168.1.1

parametry D-Link Dsl 502T
IP 192.168.1.2
Maska podsieci 255.255.255.000
bramka domyślna 192.168.1.1
DNS 192.168.1.1

niby wszystko jest jak być powinno (chyba) a jednak nie działa
  #7  
Stary 2010-06-02, 23:03
Awatar Jarosław K.
Jarosław K. jest offline
Senior
Rejestracja: 11 2006
Postów: 15 329
Jarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond repute
Domyślnie

Jeśli użyłeś kabla skrosowanego to raczej nie zadziała.

Nie wiem, po co łączysz komputer z liveboksem jednocześnie kablem Ethernet i USB. To absurdalne.
__________________
UKRAINE TODAY POZYCJA 310

TYLKO W NC+ POZYCJE TVN PLAYER PO KILKU DNIACH

PRECZ Z BLOKADĄ NAGRYWANIA DWÓCH PROGRAMÓW NARAZ
  #8  
Stary 2010-06-03, 00:17
beznazwie jest offline
Senior
Rejestracja: 12 2008
Miasto: Tam (pokazuje palcem)
Postów: 973
beznazwie has a reputation beyond reputebeznazwie has a reputation beyond reputebeznazwie has a reputation beyond reputebeznazwie has a reputation beyond reputebeznazwie has a reputation beyond reputebeznazwie has a reputation beyond reputebeznazwie has a reputation beyond reputebeznazwie has a reputation beyond reputebeznazwie has a reputation beyond reputebeznazwie has a reputation beyond reputebeznazwie has a reputation beyond repute
Domyślnie

Cytat:
napisał(a) seba1b Zobacz post
Teraz spróbowałem z routerem adsl D Link dsl 502T

więc tak

do komputera internet dałem kablem ethernet z livebox z TP

a do dekodera dałem kablem ethernet do routera
router podłączyłem kablem usb z komputerem i zainstalowałem go

potem utworzyłem połączenie sieciowe

i są teraz 2 połączenia
1 to od Neostrady a 2 to to od tego routera

parametry Livebox:
IP 192.168.1.11
Maska Podsieci 255.255.255.000
Bramka domyślna 192.168.1.1
Serwer DNS 192.168.1.1

parametry D-Link Dsl 502T
IP 192.168.1.2
Maska podsieci 255.255.255.000
bramka domyślna 192.168.1.1
DNS 192.168.1.1

niby wszystko jest jak być powinno (chyba) a jednak nie działa
Czekaj, bo nie rozumiem...
Masz podłączony równocześnie livebox i router d-link? Komp ma neta z liveboxa a dekoder miałby w tej konfiguracji dostać net z routera? D-link to router adsl, więc jest przystosowany do "przesłania" neta z kabla telefonicznego na wejście usb bądź skrętkę. Nie jestem pewien, czy będzie potrafił zadziałać jako switch traktujący skrętkę i port usb jako równorzędne porty. Nie próbowałem tego, więc nie wiem. Załóżmy, że działa. W tym wypadku net dociera do kompa i tu utyka. Musisz go udostępnić na połączeniu USB, żeby poszedł dalej do d-linka. Dekoder jest podłączony do routera. Jaki IP jest przypisany do nboxa?

Mimo wszystko obstawiałbym rozwiązanie bez użycia kompa z wykorzystaniem switcha. W poprzednich próbach pisałeś, że nie działało. Czy próbowałeś ustawić IP ręcznie?

Ostatnio edytowane przez beznazwie : 2010-06-03 - 00:22
  #9  
Stary 2010-06-03, 08:03
Awatar Jarosław K.
Jarosław K. jest offline
Senior
Rejestracja: 11 2006
Postów: 15 329
Jarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond reputeJarosław K. has a reputation beyond repute
Domyślnie

Cytat:
napisał(a) beznazwie Zobacz post
Mimo wszystko obstawiałbym rozwiązanie bez użycia kompa z wykorzystaniem switcha. W poprzednich próbach pisałeś, że nie działało. Czy próbowałeś ustawić IP ręcznie?
Przede wszystkim pisał o kablu skrosowanym, a nbox nie potrafi sam się do niego dostosować.
__________________
UKRAINE TODAY POZYCJA 310

TYLKO W NC+ POZYCJE TVN PLAYER PO KILKU DNIACH

PRECZ Z BLOKADĄ NAGRYWANIA DWÓCH PROGRAMÓW NARAZ
  #10  
Stary 2010-06-03, 18:43
Awatar seba1b
seba1b jest offline
Senior
Rejestracja: 12 2009
Miasto: Górno ok. Kielc
Postów: 589
seba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond reputeseba1b has a reputation beyond repute
Domyślnie

Może być tak że cała kombinacja ze switchem była dobrze po podłączana tylko szkopuł tkwił w tym że właśnie używałem do tego kabli skrosowanych.

Nigdy nie podłączałem równocześnie liveboxa przez usb i ethernet

z tyłu kompa mam tylko jedno gniazdo ethernet więc kombinowałem tak że podłączyłem neta przez port usb z liveboxem a w tedy wolne gniazdo ethernet przy kompie łączyłem bezpośrednio z nboxem ale nic nie działało

ręcznie też przypisywałem IP i nic nie działało

pewnie macie racje że kabel był zły

zamówię może ten kabel prosty i zobaczę czy odpali
 

Narzędzia wątku

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Włączony
EmotikonkiWłączony
[IMG] kod jest Włączony
Kod HTML jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:27.


Powered by vBulletin. Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
X ZAMKNIJ

Serwis ncplus.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies), czyli małych plików umieszczanych na komputerze użytkownika, podczas przeglądania stron www. Ciasteczka używane są do zapisywania informacji w celach reklamowych oraz funkcjonalnych (zapamiętywane są niektóre akcje użytkowników, jak np. zamknięcie okienka promocji wewnętrznej) - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. WIĘCEJ>